Socrative, introduint el mòbil a les aules

Encara que les classes magistrals siguin la metodologia més clàssica i estesa en l’entorn universitari, no és cap revelació afirmar que no són la manera més efectiva per aprendre “Lo oí y lo olvidé, lo vi y lo entendí, lo hice y lo aprendí” diu un proverbi xinès. A vegades però, no és senzill aconseguir connectar amb qui hi ha a l’altre banda i en algun moment o altre toca explicar certs conceptes. Per sort, comptem amb l’ajut d’eines com Socrative que, usat amb moderació, incorpora un punt de sorpresa i interacció molt interessant.

Què és Socrative? Doncs es tracta d’un aplicatiu accessible via web o des d’una app per mòbil que permet crear qüestionaris simples per realitzar en temps real en una aula sense necessitat de tenir cap dispositiu especial, simplement amb un telèfon mòbil. El nivell de complexitat tècnica és baix, en tenim prou amb accedir a la web com a professor, crear el qüestionari i activar-lo quan vulguem. Als estudiants només els hem de demanar que es connectin a la URL http://m.socrative.com i facilitar-los un número d’aula que prèviament haurem vist al crear el formulari.

questionari

Lo interessant de l’eina però, no és com funciona sinó com podem utilitzar-la a l’aula. En aquest cas, podem pensar en una activitat posterior als continguts (al final de la classe) o anterior als continguts (just a l’inici).

La primera de les versions és la més clàssica, és a dir: expliquem una sèrie de conceptes i posteriorment, realitzem un qüestionari senzill que els estudiants responen allà mateix. No ens enganyem, aquest sistema és molt avorrit, de manera que, si no hi ha més remei que usar-lo, podem fer-ho més divertit activant la versió de Socrative anomenada “Cursa de coets”. En aquest cas, el professor tria quants grups es configuren i a mida que els estudiants es connectin via mòbil se’ls assignarà un color. Podem visualitzar al projector de l’aula els resultats en viu i veurem una sèrie de coets de colors que avancen a mesura que els membres del grup encerten les respostes.

La segona versió –personalment m’agrada més- és usar-lo al principi d’una sessió. En aquest cas, arrenquem la sessió amb una sèrie de preguntes sobre conceptes o temes que els estudiants responen sense explicació prèvia. Socrative ens permet mostrar els resultats al moment identificant quines han estat les respostes. L’ utilitat d’aquesta formula, a part de trencar el gel, és que abans d’explicar res tenim la radiografia del que els estudiants pensen o saben d’un cert tema, de manera que podem orientar molt millor l’explicació posterior com a resposta al que ells han expressat.

Socrative

Visualització dels resultats del test a temps real

En qualsevol cas, no hem d’abusar de Socrative, la sorpresa i les expectatives que es poden generar quan el professor et fa començar una classe demanant que tothom tregui el telèfon mòbil, es perden quan ho fem massa sovint. Això sí, és d’aquests recursos que val la pena tenir al pack de supervivència docent.

2 Comments

Add a Comment

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Captcha *