InnovacióObres la porta de l’aula. Llums. Fas una mirada general. Tot correcte. Darrere teu comencen a entrar els estudiants, el primer dia normalment amb més silenci o agilitat del que després serà habitual. Persianes, connectes l’ordinador, projector… Es van asseient. Et van mirant. Rellotge, queden cinc minuts per l’hora d’inici. Tot a punt per començar un curs ple d’innovació.

Pares un moment i et fixes en els que entren, els asseguts, tots amb el mòbil a la mà, maletes al costat de la cadira. Els teus estudiants matriculats estan allà, funcionen les llums, les persianes, l’ordinador, el projector, el wifi a tota vela, la teva Aula Virtual preparada, materials publicats, el pla docent informat, horaris a la Web… hi ha un munt de persones que han estat fent un munt de feina, al llarg d’un munt d’hores i ara ja tot funciona.

Queden tres minuts i arranques. Saps que tu marques la pauta el primer dia i que ser puntual a l’inici n’és una part important. Comences a anar cap a la porta per tancar-la i començar.

Penses en com vas començar a preparar l’assignatura que arranqueu avui. Amb totes les preguntes que et vas plantejar com el que vols que aprenguin els teus estudiants i quines activitats faran per poder-ho aprendre; Com avaluaràs que han après el que tu et planteges, de la manera en com ho planteges i quins són els materials i els recursos que cal preparar. Convidats a les aules en directe o via remota? Exposicions, jornades, activitats d’altres assignatures que pugueu coordinar junts? Activitats o experiències que puguis llegir al blog d’aprenentatge per aprendre d’altres professors?.

Hi ha tant per inventar, tant per coordinar, tant per repensar… com ens agrada, ens ho creiem i volem més! Volem aprendre del que fem, fomentar la innovació, saber com funcionen les activitats que hem preparat, reconèixer l’encaix amb altres assignatures, identificar l’actualitat a les sessions de classe.

Compartim la innovació

Després està el plaer de comentar amb altres professors (de la mateixa assignatura, trimestre o matèria) del que fem els uns i els altres, els estudiants que treballen, els que són entusiastes, els que no hi ha manera que mostrin massa interès i de com reconeixem la feina dels uns i dels altres.

És l’hora de començar la classe i d’explicar tot el que heu preparat, el què , el com i el quan. Tanques la porta. Els últims a entrar que ja corren i et somriuen com dient “no passarà mai més de la vida”… els mires i carraspeges. Somrius.

“Benvingudes i Benvinguts, ja som aquí!”