Crea un glossari atractiu i diferent

Una de les tasques que es poden programar a Moodle amb els conceptes claus d’una matèria o assignatura és el Glossari. La tasca demana als alumnes que defineixin una sèrie de termes plantejats amb les seves pròpies paraules. Sobre les entrades publicades, tothom pot fer aportacions en forma de comentari, tot creant un diàleg en línia. També existeix la possibilitat d’editar les entrades, si així es configura l’activitat.

El glossari pot ser avaluat individualment o en grup en funció dels paràmetres definits prèviament. Pot ser bona manera de veure si les qüestions importants han quedat ben explicades i enteses.

Si mai no heu utilitzat el Glossari, us recomanem que el proveu. Resulta un element motivant pels alumnes perquè es treballa d’una forma diferent la definició de termes i és especialment interessant pels conceptes abstractes.

Incorpora un núvol de paraules a Moodle

Per aquells/es que ja l’hagueu utilitzat, us proposem una forma més atractiva de plantejar la tasca de Glossari en el Moodle. Es tracta d’incorporar un núvol de paraules.

El professor Antoni Caparrós i jo mateix la utilitzem a l’assignatura del Grau en CAFE “Anàlisi de l’estructura funcional dels esports i de l’exercici físic”. L’exercici físic i l’esport presenten molts elements en la seva estructura que cal definir i classificar. Per tant, el glossari resulta una tasca adient en aquest cas.

 

A la capçalera de l’assignatura, hem afegit un núvol interactiu de paraules des del que es pot accedir al glossari. El núvol s’ha creat amb una eina de software lliure disponible a la xarxa: Tagul.

Existeixen altres utilitats que creen núvols de paraules (Wordle o Tagxedo) però Tagul ofereix la possibilitat de crear un vincle per a cada paraula del núvol. Això el converteix en un interactiu i que les paraules es puguin utilitzar com a porta d’entrada a altres llocs web, com diccionaris, notícies de diaris o blocs, xarxes socials, imatges, vídeos o altres seccions del Moodle.

Aquesta darrera opció és la que hem triat nosaltres. Per aconseguir-ho, cal incrustar el núvol de paraules a la secció en la qual es vol que aparegui. Com que quasi totes les seccions del Moodle admeten codi HTML, resulta molt senzill de fer.

Tagul us ofereix també la possibilitat de triar el disseny i format dels vostres núvols i paraules i pujar la vostra plantilla per crear una silueta personalitzada, com és el nostre cas.

Tags:

Add a Comment

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Captcha *