Badges i Moodle: l’experiència en una assignatura de grau

Si heu vist la pel·lícula de Pixar UP , recordareu en Russell: el nen que necessita ajudar a una persona gran per obtenir la darrera de les insígnies que li falta. Doncs bàsicament això és un badge: una insígnia emesa per algú que representa visualment l’assoliment d’una fita. Sense haver-nos d’embarcar en una aventura dins d’una casa alçada per globus, el primer trimestre del curs 15/16 hem aprofitat una de les funcionalitats que te Moodle per introduir l’ús de badges en una assignatura transversal que es fa als graus en ADE, Màrqueting, i als dobles graus d’ADE+Turisme i d’ADE+Màrqueting.

El repte

La dificultat –o la gràcia- de plantejar-se l’ús de badges a Moodle no te a veure amb la dificultat tècnica sinó amb l’objectiu que es persegueix. De fet, tampoc tenia clar que fos aquesta la via. El que sí que tenia eren un seguit de reptes inicials en base a allò que el curs passat m’havia marcat com a “necessita millorar”:

  • Repte 1. Augmentar la participació a l’aula: Fa uns mesos vam tenir la sort de fer una formació amb l’Oriol Ripoll qui plantejava cada sessió a través del que han de fer i no tant a través de la presentació. En aquesta línea i amb la voluntat de que a cada sessió féssim alguna cosa, el problema és sempre la mateixa pregunta: “això ho recolliràs?” si la resposta del professor és que no, la distensió inunda la classe mentre que si la resposta és “sí, i compta per nota”, sembla com si la motivació aparegués de sobte.
  • Repte 2. Evitar infinites correccions individuals: La solució de recollir i corregir tot allò que es fa tampoc és massa bona –o a mi no m’agrada-, especialment si la correcció es fa a porta tancada, és a dir: que cadascú obté una nota individual. En aquest cas el que buscava és tenir en compte tot el que es fa a l’aula però mirar de premiar aquelles coses que reverteixen a la comunitat: en aquest cas, a la classe.
  • Repte 3. Integrat a Moodle: Fos quina fos la solució, el que també tenia clar que calia que estigués integrat a l’eCampus. No és que Moodle sigui la millor i única plataforma del món, però sí que és l’eix vertebrador de l’assignatura pel que fa a la part formal i d’avaluació, pel que qualsevol activitat externa s’ha de poder integrar d’alguna manera al sistema.
  • Repte 4. Vinculació amb l’assignatura: Independentment de la solució, una altra de les coses que calia preservar és la vinculació amb l’assignatura: amb el temari, amb les dinàmiques i amb allò que ja es treballava. En aquest sentit, calia trobar alguna cosa que es vinculés amb tot plegat per no generar distorsió.

El que hem fet

La curiositat per aprendre com funcionava el tema dels badges a Moodle sens dubte ha estat determinant per triar aquesta via així que la solució plantejada ha anat per aquí:

  • Crear sis badges vinculats amb el concepte de la Piràmide de l’engagement tractat a l’assignatura.
  • Atorgar els badges en funció de diferents paràmetres com a) la participació en algunes activitats, b) l’èxit de les seves aportacions en algunes activitats i c) la proactivitat a l’hora de compartir coneixement amb els altres.
  • Bescanviar els badges per puntuació extra a la nota final. Aquest punt no m’ha acabat de fer el pes i queda com una de les coses a millorar pel proper any: una mica més d’imaginació i adaptar propostes d’altres assignatures en les que aquests petits guanys s’intercanvien per altres elements que impacten en l’avaluació de manera indirecta.

Resultats i conclusions

L’efecte sorpresa ajuda a generar interès. Això no vol dir que l’efecte duri tot el trimestre però és cert que inicialment, el fet de que automàticament alguns estudiants rebessin una notificació de que han guanyat alguna cosa, fa que el tema corri.

Una segona conclusió és que tècnicament, l’ús de badges a Moodle no té cap secret. La part tècnica es resol de manera prou simple i senzilla pel que la dificultat –o la gracia- real d’usar-los, rau en com ho vinculem a l’assignatura. La resta, amb una guia breu (https://docs.moodle.org/all/es/Gestionando_insignias) es pot resoldre.

Miscel·lània

A part de les aventures particulars en una plataforma LMS concreta, el fenomen dels badges va molt més enllà i es fonamenta en l’acreditació de certes habilitats o fites de manera estandarditzada per institucions que no necessariament comparteixen territori, legislació o sistemes de funcionament. Per exemple: la plataforma de MOOC MiriadaX ofereix dos tipus de certificació un cop finalitzes un dels seus cursos, una de les quals és el certificat d’aprofitament en format insignia compatible i exportable amb la Mozilla Backpack.

Alguns enllaços per seguir estirant del fil:

Add a Comment

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Captcha *