Aprendre a l’estil “maker”

Aquesta setmana hem iniciat, en col·laboració entre Xnergic i l’ESUPt, el projecte de FabLab. Es tracta d’obrir un espai on la gent pugui anar a fabricar coses i fer els seus propis projectes, amb un accent molt marcat en el fet de compartir, virtualment o presencialment, les fites i els coneixements. De què va això del Fab Lab ho expliquem en 1 minut en aquest vídeo que ens ha fet la Digital Factory:

Per explicar per què creiem que és un gran aprenentatge fer de “maker”, posem un exemple. Aquest cap de setmana hem realitzat, a Xnergic, un curs per construir la teva pròpia impressora 3D. Durant tot el cap de setmana (i quan dic tot, vull dir tooot) vam estar a l’espai Xnergic, collant cargols, apretant pins, i fent proves amb el software. Podríem resumir els punts forts d’aquesta activitat en dos:

1. Fes-ho tu mateix. Siguem clars, dissabte vam acabar amb mal de cap. Vam estar tot el matí apretant cargols, i tota la tarda barallant-nos amb el software. I arriba aquell moment que et planteges: i si vaig al MediaMarkt i me l’emporto posada? Doncs sí, és temptador, francament. Però llavors, quan ets a casa “sola ante el peligro” i et passen coses, t’adones que tot allò que has estat muntant, i que t’han anat explicant per a què serveix pas a pas, t’és infinitament útil. Ets capaç de resoldre els problemes que van sorgint (perquè sempre sorgiran), i no cal esperar-te a “no tocar res i anar al servei tècnic del MediaMarkt”, que això sí que és un veritable mal de cap.

2. Compartir multiplica. Altre cop siguem clars. Ja tenim la impressora; cal quedar-se fins diumenge al vespre tots junts, mentre la família ens espera? Doncs sí. El fet de compartir l’experiència permet aprendre dels problemes i errors dels altres. Que un s’ha carregat l’extrusor? Bé, així ja veig què ha fet malament. Que una altra (servidora) fregeix la font d’alimentació? Doncs mira, comproveu millor on connecteu les coses per no canviar la polaritat. Compartir dissenys, experiències, fins i tot els èxits i sobretot l’emoció. tot això, no té preu.

 

Add a Comment

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Captcha *