10 consells per escriure bé a un bloc

Si diem que un bloc és una bona eina de comunicació i de difusió no estem dient res nou. Molts de nosaltres a vegades hem pensat en començar un bloc o participar en algun ja existent (com aquest, per exemple).

Però, com hem d’escriure a un bloc?

Evidentment els estils d’escriptura per a un bloc són diferents dels que utilitzaríem par a redactar una tesina, una carta o qualsevol altre text. En realitat no existeixen unes regles bàsiques per a escriure a un bloc, però si que us podem parlar d’alguns consells que seguim nosaltres per a escriure al nostre bloc:

  1. El títol: ha de ser concís. Cal que quedi clar el tema de l’entrada. El podem utilitzar per a cridar l’atenció del nostre lector
  2. Etiquetes i categories: les categories ens serviran per a classificar la nostra entrada en diferents temàtiques del nostre bloc. Les etiquetes ens poden ajudar que la nostra entrada es trobi de forma més fàcil.
  3. Ordena la informació: moltes vegades volem explicar moltes coses, i no sabem com. És important ordenar el que volem explicar. Pot ser útil fer un gràfic, un esquema, un dibuix o utiltizar algun programa per recollir la informació i ordenar-la. D’aquesta manera podrem descartar informació que no és molt rellevant. Si veiem que el tema és molt llarg ens podem plantejar dividir la nostra entrada en dues o més. Sempre ben estructurat.
  4. Estructura: hem d’organitzar la nostra entrada igual que faríem en altres tipus d’escriptures. Pot ser útil començar amb una petita introducció on introdueixis el tema que tractaràs. A continuació hi ha el cos, la part més important de l’entrada. On hi ha tota la informació. Podem acabar l’entrada incentivant la participació del lector, convidant-lo a comentar l’entrada o animar-lo a que provi de fer el que hem tractat.
  5. Tipus d’escriptura: a vegades la lectura del bloc sol ser ràpida. El lector no disposa de molt temps. És important que intentem fer paràgrafs curts i frases curtes i en estil directe. Això ajudarà molt a que el lector pugui fer una lectura còmoda i ràpida.
  6. Utilitza marcadors: un text llarg i pla és més avorrit. Així que aprofita els estils que ja tingui el teu bloc (títols, subtítols, negretes…). D’aquesta manera podem estructurar millor l’entrada i remarcar el que creiem més important.
  7. Hipertext: tots sabem que a l’escriure a un bloc podem utilitzar enllaços a altres pàgines o altres entrades, però poques vegades ho utilitzem. És molt útil fer servir enllaços a entrades ja existents en lloc de repetir explicacions les quals ja hem parlat amb anterioritat. D’aquesta manera el lector es podrà centrar en el que li interessa.
  8. Citació de fonts: podem fer referència a entrades d’altres blocs o pàgines web, per exemple. Però és important que utilitzem enllaços que ens portin a la font original, i sobretot, que citem la font de la qual prové.
  9. Imatges: una imatge ens pot ajudar molt a tancar la nostra entrada. Hem de recordar que a la xarxa existeixen gran quantitat de recursos visuals en obert que ens poden ser útils. És important que les imatges o recursos que utilitzem siguin lliures de drets o bé que tinguin drets que ens permetin la reutilització. En aquest segon cas haurem de citar la font segons la llicència. Ens pot ser molt útil conèixer les llicències Creative Commons.
  10. Regles d’escriptura: en un bloc normalment hi participen diferents escriptors. Això és un punt a favor dels blocs i evidentment les entrades van signades personalment, per tant s’entén que puguin tenir estils diferents. Però és important que es marquin unes petites regles per a garantir que el bloc tindrà una coherència.

Escriure a un bloc no és ni tan difícil com alguns pensen, ni tan senzill com altres creuen. El més important és tenir alguns punts clars (potser aquests et poden servir) i començar a escriure. Escriure a un bloc s’aprèn, com tot, així que anima’t a començar.

bloc-01

Recorda que si creus que pots aportar alguna experiència estarem encantats de publicar-la al bloc.

 

Add a Comment

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Captcha *